Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Which of the following does the concept of material balance based upon?
a. Conservation of mass
b. Conservation of energy
c. Conservation of momentum
d. Conservation of Volume
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Conservation of mass

2. The equation of material balance, (Final condition + Sum of outputs) is equal to which of the following?
a. Initial condition – Sum of inputs
b. Initial condition + Sum of inputs
c. Sum of inputs – Initial condition
d. None of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Initial condition + Sum of inputs

3. A container has 10 grams of water 5 grams of water is added and 2 grams of water is taken out, what is the final amount of water?
a. 7 grams
b. 10 grams
c. 13 grams
d. 15 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).13 grams

4. 10 moles of O₂ is added to 10 moles of H₂, how many moles of H₂O will it produce?
a. 5
b. 10
c. 15
d. 20
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).10

5. A combustion reaction has reactants 1 mole of CxHy and 2 moles of O₂ and products 1 mole of CO₂ and 2 mole of H₂O, what is x + y?
a. 1
b. 3
c. 4
d. 5
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).5

6. In a random reaction 2 mole of CH₄ and 1 mole of C₂H₄ are reacted, and 1 mole of C₃H₈ and 1 mole of CxHy are produced, what is x*y?
a. 2
b. 4
c. 8
d. 12
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).4

7. A reaction has reactants 2 moles of NaOH and 1 mole of H₂SO₄, and products Na₂SO₄ and H₂O, what are the total moles of products?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).3

8. A reaction is A + 2B -> 3C, if 2 moles of A and 4 moles of B entered the system, what are the number of moles of C formed?
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).6

9. 10 moles of A were present in a system initially, and 10 moles are added to it, it follows the reaction 4A -> B, what are number of moles of B produced?
a. 5
b. 10
c. 15
d. 20
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).5

10. 10 moles of A were present in a system initially, and 10 moles of C are added to it, it follows the reaction 2A + C -> 5B, what are number of moles of B produced?
a. 5
b. 10
c. 25
d. 50
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).25

Page 1 of 20