Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Which of the following does stoichiometry of a reaction is all about?
a. Extent of reaction
b. Heat of reaction
c. Amount of reactants and products
d. None of the mentioned
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Amount of reactants and products

2. C₂H₄ + xO₂ -> 2CO₂ + yH₂O, what is the value of x + y?
a. 2
b. 3
c. 5
d. 8
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).5

3. C₅H₁₂ + xO₂ -> yCO₂ + zH₂O, what is the value of x + y*z?
a. 24
b. 38
c. 46
d. 54
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).38

4. wC₃H₆O₃ + xO₂ –> yCO₂ + zH₂O, what is the value of w + x + y + z?
a. 3
b. 6
c. 10
d. 14
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).14

5. wC₃H₇O₄ + xO₂ -> yCO₂ + zH₂O, what is the value of w + x + y + z?
a. 21
b. 35
c. 41
d. 47
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).41

6. 20 grams of CaCO₃ is heated, how much calcium oxide will produce?
a. 5.6 grams
b. 11.2 grams
c. 22.4 grams
d. 44.8 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).11.2 grams

7. 56 grams of carbon monoxide is oxidized with excess oxygen, how much carbon dioxide will it produce?
a. 22 grams
b. 44 grams
c. 66 grams
d. 88 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).88 grams

8. Pentane is burnt to produce carbon dioxide 40% of which can be converted into carbon monoxide, how much Butane must be burnt to produce 176 grams of carbon monoxide?
a. 18 grams
b. 36 grams
c. 72 grams
d. 96 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).36 grams

9. 1 mole of glucose is burnt, how much carbon dioxide will it produce?
a. 44 grams
b. 176 grams
c. 264 grams
d. 352 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).176 grams

10. 78 grams of benzene is burnt in air, how much water will it produce?
a. 18 grams
b. 36 grams
c. 54 grams
d. 72 grams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).54 grams

Page 1 of 3