Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Organization of photosynthetic pigments into clusters is
a. photosynthesis
b. photosynthetic clusters
c. cluster arrangement
d. photo system
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).photo system

2. Chlorophylls are soluble in
a. organic solvents
b. inorganic solvents
c. organic solutes
d. inorganic solutes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).organic solvents

3. A compound which is found in all living cells and play a key role in energy transformations is
a. ADP
b. ATP
c. chlorophyll
d. granum
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).ATP

4. Chlorophyll converts light energy into
a. heat energy
b. chemical energy
c. potential energy
d. electrical energy
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).chemical energy

5. Photosynthesis is process in which inorganic compounds are reduced to organic compounds using
a. heat energy
b. light energy
c. chemical energy
d. electrical energy
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).light energy

6. Yellowing of plants is due to absence of
a. calcium
b. chlorophyll
c. magnesium
d. nitrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).magnesium

7. Tail attached to pyrrole ring is called
a. porpyrin
b. tail
c. phytol
d. nostale
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).phytol

8. Chlorophyll (a) has ability to absorb wave length of light
a. blue-red
b. blue-green
c. yellow green
d. yellow blue
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).blue-green

9. Oxygen which is released during process of photosynthesis comes from
a. hydrogen
b. leaves
c. water
d. oxygen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).water

10. Phases of Calvin cycle involves
a. carbon fixation
b. reduction
c. regeneration
d. All of the Above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).All of the Above

Page 1 of 6