Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Lipids provide insulation against cold and hot weather to exoskeleton of insects in form of
a. cutin
b. waxes
c. cholesterol
d. oil
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).waxes

2. On hydrolysis, sucrose gives one glucose and one
a. fructose
b. maltose
c. lactose
d. ribose
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).fructose

3. A large and important group of compound which can be made by repetition of simple isoprenoid units, is called
a. Terpenoids
b. steroids
c. carotenoids
d. terpenses
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Terpenoids

4. Scientist who first isolated nuclei of pus cells was
a. F.Sanger
b. M.steward
c. F.Miescher
d. A.Einstein
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).F.Miescher

5. Tetroses are not very common, they are found rare in nature and in few
a. viruses
b. bacteria
c. plants
d. animals
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).bacteria

6. NAD is an abbreviation for
a. Nicotine Abusive Department
b. Nicotine Avoid Directions
c. Nicotinamide adenine dinucleotide
d. Nicotinamide dinucleotide
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Nicotinamide adenine dinucleotide

7. A protein which act as a carrier and transport oxygen and carbon dioxide in human body is known as
a. hemoglobin
b. immunoglobulin
c. lipids
d. antibody
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).hemoglobin

8. Greater number of carbon atoms in chain results in higher
a. melting point
b. boiling point
c. freezing point
d. stability
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).melting point

9. Number of nucleotide in a tRNA chain length is
a. 70-90
b. 75-95
c. 70-80
d. 75-90
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).75-90

10. Main sources of carbohydrates are
a. milk
b. water
c. green plants
d. proteins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).green plants

Page 1 of 12