Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

111. Fruits and leaves have a natural protective coatings of fatty acids known as
a. waxes
b. oil
c. cutin
d. cell wall
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).waxes

112. A nucleotide is combination of 3 subunits, i.e. a pentose sugar, a nitrogenous base and
a. acetic acid
b. phosphoric acid
c. maleic acid
d. alcohol
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).phosphoric acid

113. There are two types of a starch which are amylose and
a. pectin
b. amylopectin
c. agar
d. dextrin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).amylopectin

114. A scientist who first determined sequence of amino acids in a protein molecule was
a. F.Sanger
b. Edward Jenner
c. Erwin Chargaff
d. F. Miescher
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).F.Sanger

115. Two molecules which belong to different categories combine together to form
a. a complex molecule
b. conjugated molecule
c. compound molecule
d. double molecule
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).conjugated molecule

116. Amylopectin starches are soluble in both hot and cold water and they have
a. branched chains
b. unbranched chains
c. glycosidic linkage
d. ring corners
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).branched chains

117. Macromolecules helps in formation of cell because they are
a. soluble
b. insoluble
c. stable
d. instable
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).insoluble

118. A bacterial cell contains 70% of
a. proteins
b. water
c. lipids
d. DNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).water

119. Percentage of water in an average brain cell is
a. 75%
b. 85%
c. 95%
d. 80%
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).85%

Page 12 of 12