Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

11. Sequence if amino acids in DNA can be determined by order of
a. mRNA
b. tRNA
c. rRNA
d. nucleotides
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).nucleotides

12. Phosphoric acid can be joined with OH group of a pentose sugar with help of
a. phosphodiester bond
b. ionic bond
c. covalent bond
d. ester linkage
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).ester linkage

13. Proteins are classified into two groups, i.e. Fibrous proteins and
a. glandular proteins
b. globular proteins
c. Enzymatic proteins
d. Storage proteins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).globular proteins

14. RNA is synthesized from DNA by process of
a. translation
b. transcription
c. transgenic
d. duplication
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).transcription

15. Anabolism and catabolism are types of
a. chemical reaction
b. chain reactions
c. metabolism
d. complex reactions
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).metabolism

16. Chemical composition of an acylglycerols is esters of fatty acids and
a. bases
b. alcohol
c. water
d. acids
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).alcohol

17. Microorganisms secrete an enzyme which helps in digestion of cellulose known as
a. cellulase
b. catalase
c. sucrase
d. pepsin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).cellulase

18. Derivatives of phosphatidic acid, which are composed of glycerol, fatty acids and phosphoric acids are known as
a. phospholipids
b. acylghycerols
c. triglycerides
d. esters
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).phospholipids

19. Maurice Wilkins and Rosalind Franklin determine structure of DNA using technique called
a. X-ray Diffraction
b. X-ray Refraction
c. X-ray Reflection
d. Y-ray Refraction
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).X-ray Diffraction

20. Lipids which are fats and oils are lighter, than water therefore have a specific gravity of about
a. 0.6
b. 0.8
c. 0.9
d. 0.1
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).0.8

Page 2 of 12