Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

21. Protection against sudden thermal change is carried out by help of
a. water
b. salt
c. ions
d. bonds
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).water

22. Amino acids are composed of
a. carbon, nitrogen and oxygen
b. carbon, oxygen and sulfur
c. carbon, oxygen and hydrogen
d. carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen

23. Most abundant carbohydrate which is found in nature is
a. fructose
b. glycogen
c. cellulose
d. pectin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).cellulose

24. Fats are solid due to presence of
a. Saturated fatty acids
b. unsaturated fatty acid
c. glycerols
d. ester bond
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Saturated fatty acids

25. Overall chemical reaction that takes place with in a cell are collectively called as
a. metabolism
b. anabolism
c. complex reaction
d. catabolism
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).metabolism

26. Most complex also most abundant carbohydrates that are found in nature are
a. monosaccharide
b. disaccharides
c. polysaccharides
d. Oligosaccharides
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).polysaccharides

27. According to Erwin Chargoff analysis, ratio of adenine and thiamine is
a. equal
b. unequal
c. less
d. more
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).equal

28. Lipids are found in
a. Oil, waxes, fats
b. cholesterol, sugar, egg
c. fats, glucose, starch
d. animals starch
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Oil, waxes, fats

29. Most of glycogens upon mixing with iodine gives a color which is
a. blue
b. red
c. green
d. pink
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).red

30. Starches which have unbranched chains and are only soluble in hot water are
a. Amylose starches
b. amylopectin starches
c. glucose starch
d. pectin starch
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Amylose starches

Page 3 of 12