Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

31. Lipids have more (C-H) bonds and less oxygen, this unique quality allow lipids to perform a key role by
a. yielding water
b. giving oxygen
c. storing energy
d. providing support
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).storing energy

32. Potential source of chemical energy at cellular level comes from bond between
a. carbon-oxygen
b. carbon-hydrogen
c. oxygen-hydrogen
d. carbon-carbon
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).carbon-hydrogen

33. Enzymes, antibodies, hormones and hemoglobin are examples of
a. Fibrous proteins
b. glandular proteins
c. globular proteins
d. Enzymatic proteins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).globular proteins

34. Glycogen is found in excess quantity in animals' liver and
a. muscles
b. bones
c. skin
d. kidneys
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).muscles

35. Sakcharon is a Greek word for saccharine, which means
a. starch
b. sugar
c. protein
d. salt
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).sugar

36. Sugars which are less sweet and less soluble in water are called
a. monosaccharides
b. polysaccharide
c. oligosaccharides
d. disaccharides
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).oligosaccharides

37. When carbohydrates combine with proteins, outcome product is called
a. glycoside
b. glucosteroid
c. glycoprotein
d. glycolipid
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).glycoprotein

38. Structural carbon is a
a. monovalent
b. bivalent
c. tetravalent
d. trivalent
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).tetravalent

39. Most important components of triglycerides are
a. fatty acids
b. C-H bonds
c. steroids
d. carotenoids
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).fatty acids

40. C-N link in an amino acid is called a
a. polar bond
b. covalent bond
c. ionic bond
d. peptide bond
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).peptide bond

Page 4 of 12