Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

51. Most abundant compound also known as medium of life is
a. air
b. oxygen
c. water
d. food
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).water

52. A valuable and most important quality of proteins is to prevent blood loss after an injury by process of
a. (coagulation)blood clotting
b. cell division
c. imputation
d. glycolysis
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).(coagulation)blood clotting

53. Due to its unique properties carbon can react with many known elements forming
a. covalent bond
b. ionic bond
c. coordinate covalent bond
d. hydrogen bond
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).covalent bond

54. Cellulose is highly insoluble in water and is not digested in digestive tract of
a. human
b. birds
c. protozoa's
d. insects
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).human

55. Proteins comprises off total dry weight in a cell which is over
a. 60%
b. 50%
c. 70%
d. 40%
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).50%

56. A mammalian cell contains 18% of
a. water
b. proteins
c. ions
d. fats
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).proteins

57. Tertiary conformation of proteins is maintained by 3 types of bonds namely ionic, hydrogen and
a. sulphide
b. disulphide
c. covalent
d. peptide
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).disulphide

58. A compound which is responsible for structure of membranes of cell and its organelles is a
a. lipid
b. proteins
c. fats, glucose, starch
d. waxes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).lipid

59. Clycylalanine is a
a. dipeptide
b. monopepttide
c. polypeptide
d. tertrapeptide
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).dipeptide

60. Lipids which are composed of glycerol and fatty acids are called
a. Acylglycerols
b. waxes
c. phospholipids
d. glycolipids
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Acylglycerols

Page 6 of 12