Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

61. Main source of carbohydrates for various animals is
a. starch
b. glycogen
c. agar
d. pectin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).starch

62. In a chemical reaction, when alcohol and acid react together releasing a water molecule, compound is formed, named as
a. ether
b. ester
c. enzyme
d. glycerol
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).ester

63. Molecules which have one or more polypeptide chains in form of fibrils are called
a. Fibrous proteins
b. globular proteins
c. Glandular Tissue
d. complex proteins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Fibrous proteins

64. Transfer of genetic message from nucleus to ribosome in cytoplasm is done by
a. mRNA
b. tRNA
c. rRNA
d. nRNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).mRNA

65. In catabolic series of reaction, complex molecules are broken down into smaller molecules releasing
a. water
b. oxygen
c. energy
d. nutrients
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).energy

66. Structure in which a ribose sugar will form five cornered ring is called
a. Ribofuranose
b. Glucopyramose
c. fructose
d. glucose
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Ribofuranose

67. A molecular structure of a sugar which contains 6 carbon is known as
a. fructose
b. sucrose
c. glucose
d. lactose
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).glucose

68. Alpha carbon is attached with an amino group on one side and other side is attached to a
a. carboxyl group
b. ester group
c. alcohol
d. acetic group
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).carboxyl group

69. Most commonly found sugars are pentoses and
a. hexoses
b. tetroses
c. triodes
d. heptoses
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).hexoses

70. Cellulose constitutes important part of plant cell called
a. cell wall
b. cell membrane
c. mitochondria
d. Golgi complex
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).cell wall