Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

81. Fatty acids which remain in liquid state at room temperature are said to be
a. wax
b. oil
c. fats, glucose, starch
d. lipids
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).oil

82. For synthesis of 10 g of a glucose, a plant may need amount of solar energy equals to
a. 712.6
b. 717.6
c. 716.2
d. 71.76
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).717.6

83. Proteins are formed when carbon combines with nitrogen in amino acid linkages with help of
a. covalent bond
b. ionic bond
c. peptide bond
d. glycoside linkage
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).peptide bond

84. Hexose is also known as
a. ribose sugar
b. aldo sugar
c. table sugar
d. cane sugar
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).aldo sugar

85. All enzymes control metabolism of cell because they are
a. carbohydrates
b. acids
c. proteins
d. fats
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).proteins

86. Name of nucleic acids reflected feature that they are isolated from their
a. chromosomes
b. nuclei
c. Golgi complex
d. mitochondria
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).nuclei

87. Heterogeneous group of compounds which are linked with fatty acids are called as
a. lipids
b. proteins
c. glycerol
d. carbohydrates
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).lipids

88. All information about function of a cell and its genetic structure is stored in
a. tissue
b. cell wall
c. cytosol
d. DNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).DNA

89. Two strands of DNA is a double helix structure, coiled with each other as
a. parallel
b. ant parallel
c. opposite
d. connected
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).ant parallel

90. Type of RNA which acts as a machinery for synthesis of proteins is
a. mRNA
b. tRNA
c. rRNA
d. RNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).rRNA