Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Death or mental retardation takes place if accumulation happens in
a. somatic cells
b. brain cells
c. meristemetic cells
d. sensory cells
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).brain cells

2. In a normal human being number of chromosomes is
a. 23
b. 46
c. 53
d. 26
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).46

3. Pigments containing bodies which are bounded by membrane are called
a. plastids
b. chlorophyll
c. chloroplast
d. hemoglobin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).plastids

4. In word Lysosoma, 'lyso' means splitting and 'soma' means
a. cell
b. body
c. tissue
d. organic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).body

5. Phagocytosed food is digested with help of enzymes which are present in
a. ribosome
b. lysosomes
c. mitochondria
d. Golgi complex
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).lysosomes

6. Lysosomes which eat parts of their own cell in state of starvation are called
a. autophagosomes
b. autophagocytosis
c. auto retarded
d. auto destruction
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).autophagosomes

7. Substances are allowed to pass through cell membrane to maintain a constant
a. concentration
b. gradient
c. temperature
d. ph
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).gradient

8. Fluid Mosaic Model favors that cell membrane contains proteins which are embedded in fashion of
a. zigzag
b. criss-cross
c. mosaic
d. eplic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).mosaic

9. Function of detoxifying harmful drugs from body is done by
a. smooth endoplasmic reticulum
b. rough endoplasmic reticulum
c. smooth exoplasmic reticulum
d. rough exoplasmic reticulum
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).smooth endoplasmic reticulum

10. Golgi apparatus is found virtually in all cells which are in nature
a. Prokaryotic
b. eukaryotic
c. protozoan's
d. protoctists
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).eukaryotic

Page 1 of 6