Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Enzyme activity can be blocked or retarded on minute disturbance in
a. density
b. optimum ph
c. temperature
d. concentration
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).optimum ph

2. Non-protein part of an enzyme is called
a. co-enzyme
b. co-factor
c. substrate
d. activator
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).co-factor

3. A definite charge bearing site of an enzyme on which a chemical substance attaches itself is called
a. active site
b. available site
c. catalytic site
d. binding site
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).active site

4. An enzyme which is devoid of its either prosthetic group or co-enzyme is designates as
a. holoenzyme
b. apoenzyme
c. substrate
d. coenzyme
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).apoenzyme

5. Inactive form of pepsin which has power of destroying cell's internal structure is known as
a. pepsinogen
b. pectin
c. pancreatic
d. amino pectin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).pepsinogen

6. Enzymes are quite sensitive to change in concentration, temperature and
a. location
b. climate
c. pH
d. pressure
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).pH

7. If co-factor is loosely attached to protein part, it is termed as
a. substrate
b. prosthetic group
c. catalyst
d. co-enzyme
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).co-enzyme

8. A chemical substance which have ability to block an active site is called
a. blocker
b. deactivator
c. inhibitor
d. enzyme
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).inhibitor

9. If vibration become too violent on increasing heat above limit, enzyme activity will be lost and enzyme is said to be
a. catalyzed
b. broken
c. denatured
d. failed
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).denatured

10. Lock and Key model was developed for visualization of substrate and enzyme concentration was proposed by
a. Emil Fischer
b. F. Sanger
c. Erwin Chargaff
d. Edward
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Emil Fischer

Page 1 of 2