Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Name of antibiotic which is used to lover blood cholesterol made by a fungi is
a. azomycin
b. clindamycin
c. tetracycline
d. lovastatin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).lovastatin

2. Some fungi are poisonous such as death angel (amanita) and Jack-o' lantern mushroom, they are termed as
a. toadstools
b. veriline
c. bryophyta
d. toxic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).toadstools

3. When fungal hyphae extends into soil and penetrate outer cells of plant root while forming branches are type of
a. mycorrhizae
b. exomycorrhizae
c. endomycorrhizae
d. ploromycorrhizae
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).endomycorrhizae

4. Aflatoxings are most carsinogenic toxins which are produced by
a. aspergillus
b. spergillus
c. carcinogillus
d. thombogillus
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).aspergillus

5. Nuclear fusion in basidium Is done by process of
a. budding
b. meiosis
c. mitosis
d. grafting
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).meiosis

6. An average of 15-50% of world's food is destroyed each year due to attack of
a. algae
b. hydra
c. parasites
d. fungi
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).fungi

7. Ustilago species of Fungi are most common example of
a. smut fungi
b. penicellium
c. hyphal fungi
d. bacterium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).smut fungi

8. Ecological importance in terms of bioindicators of pollution is attribute of
a. lichens
b. green algae
c. fungi
d. nematodes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).lichens

9. A very dormant and thick walled structure which is produced by direct fusion of hyphae are called
a. basidiospore
b. zygospore
c. spores
d. ascospore
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).zygospore

10. Scientist who study fungi are called
a. hyphae specialist
b. fungicists
c. mycologists
d. virologist
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).mycologists

Page 1 of 5