Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Tobacco pipes are made from wood
a. sheesham
b. pyrus patia
c. pine
d. timber
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).pyrus patia

2. Plants which produce seeds are termed as
a. spermatophytes
b. gametophytes
c. ovulophytes
d. ovarophytes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).spermatophytes

3. Egg and male gametes fuse together to develop into an embryo and endosperm nucleus by process
a. conjugation
b. fertilization
c. double fertilization
d. triple fertilization
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).double fertilization

4. Groups of sporangi are found on underside of reflexed lobes of margins of leaflets and protected by bent margin of leaflet is called
a. sori
b. sertoli
c. tini
d. petioli
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).sori

5. Male gametes of bryophytic plant are called
a. antherozoids
b. archegonia
c. spermatogonia
d. spermophytes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).antherozoids

6. For terrestrial adaptation, Bryophytes form a special structure to absorb water is known as
a. antherozoids
b. rhizoids
c. water molds
d. hydrophiles
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).rhizoids

7. Leaf which is large in size with divided vein and veinlets with expanded lamina is called
a. aphyll
b. macrophyll
c. microphyll
d. megaphyll
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).megaphyll

8. Whisk Ferns belong to group called
a. tracheophyta
b. bryophyta
c. tricophyta
d. quadrophyta
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).tracheophyta

9. In natural process, sporophyte undergoes fertilization which provide a large amount of genetic
a. variability
b. mutation
c. transfer
d. recombination
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).variability

10. Evolution fusion of vascular strands given rise to a pattern called
a. vacsular venation
b. reticulation
c. venation
d. reticulate venation
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).reticulate venation

Page 1 of 16