Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Phase in which death rate is equal to reproduction and multiplication rate is
a. action phase
b. stationary phase
c. medial phase
d. cease phase
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).stationary phase

2. An antibiotic can discolor teeth of young children permanently is
a. Clindamycin
b. azithromycin
c. tetracycline
d. streptomycin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).tetracycline

3. Bacteria which obtain their food from dead organic matter called as
a. heterotrophs
b. autotrophs
c. saprophytic
d. symbiotic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).saprophytic

4. When rod shaped bacteria appears to be in pair arrangement it is termed as
a. staphylococci
b. bacillus
c. diplobacilli
d. streptobaccili
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).diplobacilli

5. Bacteria have single chromosome, i.e. they are
a. diploid
b. haploid
c. monoid
d. tetroid
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).haploid

6. A thin flexible spiral is known as spirochete
a. vibrio
b. Spirrilum
c. spirochete
d. baccili
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).spirochete

7. If division of cell takes place in three planes it will produce a cube of 8 cocci which is named as
a. tetrad
b. sarcina
c. spiral
d. helical
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).sarcina

8. Majority of bacteria possesses a unique macromolecule known as
a. glycan
b. glycogen
c. peptidoglycan
d. peptoglycan
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).peptidoglycan

9. Bacteria which lack flagella is known as
a. Atrichous
b. peritrichous
c. Amphitrichous
d. autotrophic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Atrichous

10. Chains of cells which are surrounded by mucilaginous sheet are called
a. trichomes
b. dichomes
c. tetrachomes
d. tetrad
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).trichomes

Page 1 of 6