Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Male copulatory organ used to transfer sperms into female reproductive tract is called
a. penis
b. testis
c. prepuce
d. rectum
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).penis

2. Uterus opens into vagina through
a. ovary
b. oviduct
c. cervix
d. urethra
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).cervix

3. Germinating pollen grain is a rich source of
a. cytokinin
b. gibberellin
c. auxin
d. rennin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).auxin

4. Placenta passes out through vagina
a. 10-20 minutes after birth
b. 10-15 minutes after birth
c. 10-30 minutes after birth
d. 10-45 minutes after birth
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).10-45 minutes after birth

5. Identical gametes are also known as
a. heterogametes
b. isogametes
c. anisogamete
d. hypogametes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).isogametes

6. Vernalin hormone resembles
a. cytokinin
b. auxin
c. gibberellin
d. ethene
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).gibberellin

7. Secondary spermatocytes and spermatids are formed by meiotic division in
a. primary spermatocytes
b. spermatogonia
c. primary oocytes
d. polar body
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).primary spermatocytes

8. Vernalisation is induced by hormone
a. veriline
b. vermalin
c. vernalin
d. venralin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).vernalin

9. Twins which are produced asexually are
a. dizygotic twins
b. non-identical twins
c. identical twins
d. diembryonic twins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).identical twins

10. Multiple fission is a characteristic reproduction mechanism in
a. plant like protoctists
b. animal like protoctists
c. hydra
d. earthworm
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).animal like protoctists

Page 1 of 19