Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

91. Reduction of progesterone level stimulates pituitary gland to produce
a. oxytocin
b. thyroxine
c. adrenaline
d. epinephrine
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).oxytocin

92. In unfavourable environmental conditions, a seed may has to face
a. water scarcity
b. low temperature
c. abundant water supply
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Both a and b

93. Blue light sensitive pigments found in plants are called
a. phytochromes
b. chlorophylls
c. anthocyanins
d. carotenes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).phytochromes

94. In human females, periodic reproductive cycle is completed in approximately
a. 10 days
b. 18 days
c. 28 days
d. 40 days
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).28 days

95. Budding is a method of asexual reproduction found in
a. hydra
b. honey bee
c. bacteria
d. virus
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).hydra

96. Biological clock once stimulated produces a hormone for initiating flowering that is
a. cytokinin
b. florigen
c. auxin
d. ethene
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).florigen

97. Seminal fluid or semen provides
a. liquid medium to sperms
b. protection to sperms
c. nourishment to sperms
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of the above

98. Key feature of identical twins is that
a. they are genetically different
b. they are genetically identical
c. they are produced sexually
d. they are produced from two different eggs
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).they are genetically identical

99. Spermatogonia are produced by repeated division by cells of
a. vas deferens
b. symphysis pubis
c. germinal epithelium
d. rectum
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).germinal epithelium

100. In male reproductive system, testicles are inside a sac called
a. bladder
b. scrotum
c. rectum
d. glans
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).scrotum