Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

181. Parthenogenesis has advantage of
a. accelerating the normal reproductive rate
b. accelerating normal respiratory activity
c. accelerating normal flowering
d. accelerating normal growth
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).accelerating the normal reproductive rate

182. Parthenocarpic fruits with no seeds are
a. bananas
b. pineapples
c. oranges
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of the above

183. Tissue culturing can only be done for
a. plant tissues
b. animal cells
c. both animal and plant cells
d. atoms and ions
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).both animal and plant cells

184. Shell of eggs produced by birds and turtles have high concentration of
a. sodium chlroide
b. magnesium
c. calcium carbonate
d. silicon
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).calcium carbonate

185. Artificial mode of reproduction in plants is
a. layering
b. grafting
c. budding
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of the above

186. Labour pain is caused by contractions in walls of
a. uterus
b. cervix
c. ovary
d. endometrium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).uterus

187. Release of ovum from follicle or ovulation is induced by
a. luteinizing hormone (LH)
b. follicle stimulating hormone (FSH)
c. thyroid stimulating hormone (TSH)
d. somatotrophin hormone (STH)
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).luteinizing hormone (LH)

188. A single parental organism which gives rise to offspring by mitotic cell division is called
a. sexual reproduction
b. asexual reproduction
c. reduction division
d. budding
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).asexual reproduction

189. Technique in which cambium tissue is provided nutrients to grow and differentiate into a new plant is called
a. gene sequencing
b. tissue culture technique
c. gene therapy
d. genetic engineering
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).tissue culture technique

190. Female reproductive cycle may be disturbed by
a. malnourishment
b. emotional stresses
c. over-eating
d. Both a and b
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Both a and b