Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Which of the following is known to control Colorado potato beetle?
a. Beaveria bassiana
b. Metarhizium anisopliae
c. Verticillium lecauii
d. Nomuraea rileyi
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Beaveria bassiana

2. Phenols degradation in waste water of hospitals, laboratories and coal processing to coke can be achieved by using
a. fungus Aureobasidium pullulans adsorbed by the fibrous asbestos
b. cells of Pseudomonas spp. either adsorbed to anthracite coal or entrapped on alginate gel
c. both (a) and (b)
d. Phanerochaete chrysosporium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).both (a) and (b)

3. Which of the following is the most effective for the rice sheath blight pathogen, Pellicularia sasakii?
a. Polyoxin D
b. Polyoxin B
c. Polyoxin L
d. Polyoxin C
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Polyoxin D

4. Which of the following subgroup/(s) belong/(s) to the Baculo viruses?
a. Nuclear polyhedrosis viruses
b. Granulosis viruses
c. Oryctestypes
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).All of these

5. Which of the following accumulates from factory waste?
a. Pseudomonas aeruginosa
b. Thiobacillus
c. Pseudomonas putida
d. Zoogloea ramigera
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Zoogloea ramigera

6. The heavily polluted zone of water reservoir is known as
a. pleosaprophytic zone
b. mesosaprophytic zone
c. oligosaprophytic zone
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).pleosaprophytic zone

7. Streptomyces griseochromogenes is reported to show a potent curative effect against
a. rice blast disease
b. yellow blight of maize
c. milo of soybean
d. eye spot of sugarcane
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).rice blast disease

8. Which of the following is selectively effective against dicot weeds?
a. Cycloheximide
b. Anisomycin
c. Herbicidin A and B
d. Bialaphos
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Herbicidin A and B

9. Which of the following/(s) can be used for the reduction of nitrate in waste water?
a. Growth of Hypomicrobium in presence of added methanol
b. Micrococcus denitrificans cells encapsulated in liquid membranes
c. Both (a) and (b)
d. Nitrosomonas europaen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Both (a) and (b)

10. Which of the following herbicide is known to be effective against perennial shrubs, annual weeds and weeds of rice?
a. Cycloheximide
b. Anisomycin
c. Herbicidin
d. Bialaphos
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Cycloheximide

Page 1 of 3