Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Which of the following is not true for microinjection technique that involves transfer of DNA into protoplast?
a. It is carried out with the help of micromanipulator
b. The recipient cells are immobilized on artificial support or artificially bound to substarate
c. It employs needle with diameter greater than cell diameter
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).It employs needle with diameter greater than cell diameter

2. The right segment of octopine T-DNA (TR) is necessary for
a. enzymes for agropine biosynthesis
b. tumour formation
c. conjugative transfer
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).enzymes for agropine biosynthesis

3. Opine synthesis is the property
a. conferred to plant cells when it transformed by Agrobacterium tumefaciens
b. determined by the bacteria Agrobacterium tumefaciens
c. both (a) and (b)
d. of normal plant cells
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).both (a) and (b)

4. Virulent strains of Agrobacterium contain large Ti-plasmids, which are responsible for the DNA transfer and subsequent disease symptoms. It has been shown that Ti-plasmids contain
a. one set of sequence necessary for gene transfer
b. two sets of sequence necessary for gene transfer
c. three sets of sequence necessary for gene transfer
d. four sets of sequence necessary for gene transfer
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).two sets of sequence necessary for gene transfer

5. The direct repeats flanking the T-DNA of Agrobacterium tume-faciens are known as
a. cos site
b. flanking sequences
c. border sequences
d. transfer sequences
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).border sequences

6. Which of the following are used as selection marker for the cells transformed with Agrobacterium?
a. Neomycin phosphotransferase
b. Streptomycin phosphotransferase
c. Hygromycin phosphotransferase
d. any of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).any of the above

7. Vir genes required for the T-DNA transfer and processing are located
a. on the T-DNA
b. outside the T-DNA region
c. on the plant genome
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).outside the T-DNA region

8. Plant transformation vectors based on Agrobacterium can generally be divided into
a. two vectors
b. four vectors
c. six vectors
d. eight vectors
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).two vectors

9. Opines that are present in crown gall tumour include
a. octopine
b. nopaline
c. agropine
d. all of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).all of these

10. Intermediate vectors containing T-DNA are conjugation deficient. Thus conjugation is mediated in presence of which of the following plasmid?
a. pRK 2013
b. pRN 3
c. either (a) or (b)
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).either (a) or (b)

Page 1 of 15