Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. In plant cells, which of the following is not a function of the large central vacuoles of plant cells?
a. Storage of food
b. Support
c. Contractile regulation of
d. Waste storage water content
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Contractile regulation of

2. Which of the following can be found as a part of the mitochondrial matrix?
a. Ribosomes
b. DNA
c. Enzymes
d. All of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).All of these

3. Cellular metabolism is an example of
a. equilibrium metabolism
b. steady-state metabolism
c. a series of reactions occurring under standard conditions
d. a series of reactions that defy the second law of thermodynamics
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).steady-state metabolism

4. Which of the following experimental results does not support Mitchell's chemiosmosis theory?
a. Electron transport in isolated mitochondria was shown to result in acidification of the medium
b. Addition of dinitrophenol to isolated mitochondria was shown to inhibit electron transport, but had no effect on ATP synthesis
c. Addition of dinitrophenol to isolated mitochondria during electron transport was shown to inhibit acidification of the medium
d. An artificial proton gradient across the inner mitochondrial membrane drives ATP synthesis in the absence of electron transport
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Addition of dinitrophenol to isolated mitochondria was shown to inhibit electron transport, but had no effect on ATP synthesis

5. Both plant and animal cell possess
a. cell walls
b. mitochondria
c. central vacuoles
d. chloroplast
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).mitochondria

6. The cellular organelle associated with secretion is the
a. golgi complex
b. mitochondrion
c. ribosome
d. lysosome
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).golgi complex

7. Which of the following statements about mitochondrial proteins is true?
a. All mitochondrial proteins are coded for and synthesized in the mitochondria
b. Some mitochondrial proteins are coded for and synthesized in the mitochondria and others
c. All mitochondrial proteins are imported from the cytoplasm
d. Mitochondrial proteins arise from other mitochondrial proteins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Some mitochondrial proteins are coded for and synthesized in the mitochondria and others

8. Any system that is not at equilibrium
a. is thermodynamically unstable, although it may be kinetically stable
b. is kinetically unstable, although it may be thermodynamically stable
c. is rushing toward equilibrium at a very rapid rate
d. requires an enzyme to reach equilibrium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).is thermodynamically unstable, although it may be kinetically stable

9. The element neon (Ne) has eight electrons in its outermost electron shell. How many covalent bonds will Ne readily form?
a. None
b. One
c. Two
d. Four
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).None

10. Which of the following functional groups would make a carbon-based compound the least polar?
a. Phosphate
b. Methyl
c. Carboxyl
d. Amino
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Methyl

Page 1 of 9