Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. The deliberate modifications of an organism's genetic information by directly changing its nucleic acid content is a subject matter of
a. genetic engineering
b. population genetics
c. microbiology
d. protein engineering
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).genetic engineering

2. Electroporation is
a. the process of separating charged molecules through a gel maintained in an electric field
b. the process of combining foreign DNA to an electrically charged vector molecule
c. the application of high voltage pulses
d. the process of multiplication of the cells
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).the application of high voltage pulses

3. Which of the following is obtained using processed mRNA molecules as a template?
a. rDNA
b. mDNA
c. cDNA
d. tDNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).cDNA

4. Vectors are
a. molecules that degrade nucleic acids
b. molecules that help in replication
c. molecules that are able to covalently bond to and carry foreign DNA into cells
d. molecules that protect host cells from invasion by foreign DNA
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).molecules that are able to covalently bond to and carry foreign DNA into cells

5. What is the normal role of restriction endonucleases in bacterial cells?
a. To degrade the bacterial chromosome into small pieces during replication
b. To degrade invading phage DNA
c. To produce RNA primers for replication
d. All of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).To degrade invading phage DNA

6. The piece of equipment, that introduces DNA into cells via DNA-coated microprojectiles is known as
a. laser
b. DNA probe
c. gene gun
d. inoculating needle
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).gene gun

7. An animal, that has gained new genetic information from the acquisition of foreign DNA, is considered as
a. a chimera
b. a transgenic animal
c. a vector
d. an enzyme that links DNA molecules
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).a transgenic animal

8. The advantage of using DNA polymerases from thermophilic organisms in PCR is that
a. the DNA polymerases of these bacteria are much faster than those from other organisms
b. the DNA polymerases of these bacteria can withstand the high temperatures needed to denature the DNA strands
c. the DNA polymerases of these bacteria never make mistakes while replicating DNA
d. all of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).the DNA polymerases of these bacteria can withstand the high temperatures needed to denature the DNA strands

9. Which of the following is not commonly used as vector?
a. Artificial chromosome
b. Cosmid
c. Fungi
d. Plasmid
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Fungi

10. A short molecule containing 2-20 nucleotide is
a. plasmid
b. vector
c. oligonucleotide
d. mononucleotide
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).oligonucleotide

Page 1 of 4