Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Energy of electron -52.53kilo joule per mole is for
a. first orbit of hydrogen
b. second orbit of hydrogen
c. third orbit of hydrogen
d. fifth orbit of hydrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).fifth orbit of hydrogen

2. Quantum numbers are
a. arithmetical values
b. numerical values
c. geometric values
d. logical values
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).numerical values

3. Rutherford in his atomic model could not explain behavior of
a. electrons
b. protons
c. neutrons
d. neutrino
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).electrons

4. Lines which are present in atomic emission spectrum are
a. brown
b. dark
c. bright
d. translucent
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).bright

5. The Pauli's Exclusion principle states that two electrons in same orbitals have
a. same spins
b. different spins
c. opposite spins
d. vertical spins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).opposite spins

6. Dual characteristic of metals was described by
a. Max Planck
b. Stoney
c. Moseley
d. Louis DE Broglie
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Louis DE Broglie

7. Existence of neutron was predicted by Rutherford in year
a. 1920
b. 1980
c. 1900
d. 1970
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).1920

8. Atomic model is
a. flat
b. not flat
c. in one plane
d. in one dimension
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).not flat

9. Moseley law helped us to discover
a. Pr
b. Tc
c. potassium
d. sodium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Tc

10. Maximum number of electrons that can be accommodated in a shell is given by
a. 2n2
b. 2n3
c. 2n
d. none
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).2n2

Page 1 of 45