Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. 'Atom' name was given by
a. Democritus
b. Bohr
c. Rutherford
d. Archimedes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Democritus

2. Number of unstable isotopes are
a. 300
b. 50
c. 370
d. 360
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).300

3. Empirical formula of benzene is similar to
a. water
b. glycerin
c. hydrogen peroxide
d. glucose
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).hydrogen peroxide

4. Relative number of ions in mass spectrometer is plotted as
a. shells
b. z axis
c. abscissa
d. ordinate
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).ordinate

5. Isotopes present in nature are
a. 270
b. 280
c. 290
d. 300
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).280

6. Relationships which can be studied by stoichiometry are
a. 6
b. 5
c. 4
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).3

7. A macromolecule found in blood is
a. Ferritin
b. albumin
c. Hemoglobin
d. Keratin
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Hemoglobin

8. Ascorbic acid is another name for vitamin
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).C

9. Ions having positive charges are
a. captions
b. anions
c. molecules
d. atoms
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).captions

10. Mass of one mole of water molecule is
a. 22g
b. 28g
c. 20g
d. 18g
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).18g

Page 1 of 12