Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Example of gas having monoatomic molecules is
a. Nitrogen
b. hydrogen
c. neon and argon
d. oxygen and nitrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).neon and argon

2. Effective volume is usually taken for
a. 2 moles of gas
b. 1 mole of gas
c. 5 moles of gas
d. 3moles of gas
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).1 mole of gas

3. 31.1 degree is critical temperature for
a. carbon dioxide
b. ammonia
c. hydrogen
d. sulphur
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).carbon dioxide

4. Joule Thomson effect is based upon
a. sudden compression of gases
b. sudden expansion of gases
c. cooling of gases
d. heating of gases
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).sudden expansion of gases

5. 1 atmosphere is equal to
a. 760 mm of Hg
b. 740 mm of Hg
c. 720 mm of Hg
d. 780 mm of Hg
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).760 mm of Hg

6. Expression for pressure of an ideal gas was deduced by
a. Boyle
b. Clausius
c. Dalton
d. Charles
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Clausius

7. Fragrance of a flower spreads because of
a. pressure
b. effusion
c. diffusion
d. volume
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).diffusion

8. When air in Linde's method comes out of jet is
a. expanded
b. cooled
c. heated
d. deatomized
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).expanded

9. Avogadro's law states equal volume of gases that contain same number of
a. crystals
b. molecules
c. states
d. pressure units
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).molecules

10. Sun is usually heated by
a. nuclear fusion
b. fission
c. ions
d. atoms
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).fission

Page 1 of 25