Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Glue comes under example of
a. crystalline solids
b. amorphous solids
c. simple solids
d. compound solids
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).amorphous solids

2. Column of manometer which faces liquid is
a. raised
b. depressed
c. compressed
d. remains same
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).depressed

3. Ions of ionic crystals become free when it is in
a. solid state
b. compound state
c. molten state
d. none of these
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).molten state

4. Planes along which crystalline solids are broken down are called
a. cleavage planes
b. regular planes
c. irregular planes
d. simple planes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).cleavage planes

5. Potassium nitrite makes isomorphs with
a. zinc sulphate
b. sodium chloride
c. zinc
d. sodium nitrite
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).sodium nitrite

6. Usual property of ionic crystals is that they are
a. stable
b. unstable
c. gaseous form
d. compound forming
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).stable

7. Isomorphism is possible because of compatible
a. ratio
b. sizes
c. shape
d. color
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).ratio

8. Crystal which is used to study Avogadro's number is called
a. LiF
b. NaI
c. NaCl
d. LiF
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).LiF

9. Another name for electron pool theory is
a. electron gas theory
b. liquid theory
c. solid theory
d. pool theory
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).electron gas theory

10. Hexane has maximum value for enthalpy change in vaporization, which is
a. 7kJ/mole
b. 23kJ/mole
c. 30.1kJ/mole
d. 4kJ/mole
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).30.1kJ/mole

Page 1 of 47