Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
a. Oxygen
b. Hydrogen sulphide
c. Carbon dioxide
d. Nitrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Hydrogen sulphide

2. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
a. Phosphorous
b. Bromine
c. Chlorine
d. Helium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Bromine

3. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
a. copper
b. magnesium
c. iron
d. calcium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).magnesium

4. Which of the following is used in pencils?
a. Graphite
b. Silicon
c. Charcoal
d. Phosphorous
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Graphite

5. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
a. Tin
b. Mercury
c. Lead
d. Zinc
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Mercury

6. Chemical formula for water is
a. NaAlO2
b. H2O
c. Al2O3
d. CaSiO3
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).H2O

7. The gas usually filled in the electric bulb is
a. nitrogen
b. hydrogen
c. carbon dioxide
d. oxygen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).nitrogen

8. Washing soda is the common name for
a. Sodium carbonate
b. Calcium bicarbonate
c. Sodium bicarbonate
d. Calcium carbonate
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Sodium carbonate

9. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically
a. silicon dioxide
b. germanium oxide
c. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
d. sodium silicate
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).silicon dioxide

10. Which of the gas is not known as green house gas?
a. Methane
b. Nitrous oxide
c. Carbon dioxide
d. Hydrogen
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Hydrogen

Page 1 of 13