Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Statement: The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents.
Assumptions:

I. The government has enough funds to meet the expenses due to compensation.
II. There may be reduction in incidents of railway accidents in near future.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Only assumption I is implicit

2. Statement: Films have become indispensable for the entertainment of people.
Assumptions:

I. Films are the only media of entertainment.
II. People enjoy films.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Only assumption II is implicit

3. Statement: Of all the newspapers published in Mumbai, readership of the "Times" is the largest in the Metropolis.
Assumptions:

I. 'Times' is not popular in mofussil areas.
II. 'Times' has the popular feature of cartoons on burning social and political issues.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Neither I nor II is implicit

4. Statement: Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored.
Assumptions:

I. People take television to be a means of entertainment only.
II. The educational value of television is not realised properly.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Both I and II are implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Both I and II are implicit

5. Statement: Children are influenced more by their teachers nowadays.
Assumptions:

I. The children consider teachers as their models.
II. A large amount of children's time is spent in school.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Only assumption I is implicit

6. Statement: The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year.
Assumptions:

I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers.
II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teachers.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Only assumption I is implicit

7. Statement: A warning in a train compartment - "To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500."
Assumptions:

Some people misuse the alarm chain.
II. On certain occasions, people may want to stop a running train.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: Both I and II are implicit

8. Statement: If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer.
Assumptions:

I. An individual aspires to be professional.
II. One desires to achieve a thing which is hard earned.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Only assumption II is implicit

9. Statement: The concession in rail fares for the journey to hill stations has been cancelled because it is not needed for people who can spend their holidays there.
Assumptions:

I. Railways should give concession only to needy persons.
II. Railways should not encourage people to spend their holidays at hill stations.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Only assumption I is implicit

10. Statement: "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb.
Assumptions:

I. The building of such bridges does not serve any public objective.
II. There has to be some accountability and utility of money spent on public projects.
a. Only assumption I is implicit
b. Only assumption II is implicit
c. Either I or II is implicit
d. Neither I nor II is implicit
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Only assumption II is implicit

Page 1 of 28