Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. In the classification of bacteria according to shape,which among the following refer to cuboidal arrangement of bacterial cells?
a. Tetrads
b. Staphylococci
c. Sarcinae
d. Streptococci
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Sarcinae

2. Which group of bacteria among the following have the largest area of contact?
a. Palisades
b. Trichomes
c. Streptobacilli
d. Diplobacilli
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Trichomes

3. Which among the following are “Spirochetes”?
a. Spirillum volutans
b. Corynebacterium diphtheriae
c. Streptomyces sp.
d. Treponema pallidum
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Treponema pallidum

4. What is the approximate size of the bacterial cell?
a. 2mm in diameter
b. 1mm in diameter
c. 2 micrometer in diameter
d. 0.5 to 1.0 micrometer in diameter
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).0.5 to 1.0 micrometer in diameter

5. When rod shaped bacteria appears in pairs,it is known as?
a. Diplobacilli
b. Streptobacilli
c. Diplococci
d. Staphylococci
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Diplobacilli

6. Surface area/volume ratio of bacteria is exceedingly low compared to the same ratio for larger organisms of similar shape.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).False

7. Bacteria with less than a complete twist or comma shaped is known as?
a. spirilla
b. helical
c. vibrioid
d. spirochetes
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).vibrioid

8. Which of the following are functions of stalk?
a. nutrient absorption
b. motility
c. attachment of the cells to surfaces
d. human infection
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).attachment of the cells to surfaces

9. Bacteria having cluster of flagella at both poles of cells are known as?
a. Lophotrichous
b. Peritrichous
c. Amphitrichous
d. Monotrichous
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Amphitrichous

10. Salmonella typhi has which type of flagella arrangement?
a. Amphitrichous
b. Peritrichous
c. Monotrichous
d. Lophotrichous
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Peritrichous

Page 1 of 17