Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Which of the following is an indirect method for measuring bacterial growth?
a. Cell count
b. Cell mass
c. Cell activity
d. Both Cell mass and Cell activity
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Cell activity

2. Which of the following instrument is used for bacterial count?
a. Petroff-Hausser counting chamber
b. Microscope
c. Chemostat
d. Turbidostat
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Petroff-Hausser counting chamber

3. Which of the following method is used for viable count of a culture?
a. Direct microscopic count
b. Plate-count method
c. Membrane-filter count
d. Plate-count method and membrane-filter count
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Plate-count method and membrane-filter count

4. The number of bacteria per ml depends on the dilution of the sample.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).True

5. Which of the following is the relationship between optical density and cell mass?
a. exponentially proportional
b. linearly proportional
c. inversely proportional
d. not related
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).linearly proportional

6. How many cells present per millilitre in a bacterial culture can make the culture turbid?
a. cell
b. 000 cells
c. lakh cells
d. 07-108 cells
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).07-108 cells

7. A dead cell does not contribute to turbidity in the culture medium.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).False

8. Which of the following is a direct measurement of growth?
a. Determination of nitrogen content
b. Turbidimetric methods
c. Determination of Dry weight of cells
d. Measurement of a specific chemical change produced on a constituent of the medium
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Determination of Dry weight of cells

9. Which of the following method is used for enumeration of bacteria in vaccines and cultures?
a. Microscopic Count
b. Membrane filter
c. Plate count
d. Dry weight determination
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Microscopic Count

10. Colony-forming units per ml is the unit of _____________
a. Microscopic count
b. Electronic enumeration
c. Plate count
d. Turbidimetric measurement
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Plate count

Page 1 of 11