Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. Causative agent for 'ringworm' is
a. Epidermatophyton
b. Tinea nigra
c. Mycetoma
d. Histoplasma
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Epidermatophyton

2. 'Cryptococcal meningitis' is caused by
a. Cryptococcus
b. Cryptococcus neoformans
c. Diplococcus
d. Dimorphs
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Cryptococcus neoformans

3. C. immitis is a dimorphic 'fungus' i.e. it can exist as molds in soil and spherule in tissues, hence termed as
a. Diploid
b. Diplococcus
c. Dimorphic
d. Polymorphic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Dimorphic

4. A genus, named as coccidioides immitis, responsible in causing a disease, called
a. Coccidioidomycosis
b. Histoplasmosis
c. Candidiasis
d. Aspergillosis
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Coccidioidomycosis

5. Caspofungin is a drug that inhibits synthesis of
a. DNA
b. D-Glucan
c. Ergosterol
d. Mitotic spindle
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).D-Glucan

6. 'Dermatophytosis' is commonly known as
a. Nails infection
b. Skin rash
c. Ringworm
d. Skin infection
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Ringworm

7. 'Histoplasma' is transmitted in form of
a. Microconidia
b. Yeast
c. Conidia
d. Arthrospores
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Microconidia

8. Sporothrix is a genus that causes a condition in human named as
a. Tinea versicolor
b. Mycetoma
c. Sporotrichosis
d. Blastomycosis
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Sporotrichosis

9. Habitat for 'aspergillus' across world is
a. Water
b. Soil
c. Mud
d. Streams
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Soil

10. 'Tinea pedis' is scientific name of a foot disease that is commonly called as
a. Athlete's foot
b. Ringworm
c. Skin rash
d. Skin infection
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Athlete's foot

Page 1 of 4