Access and Discuss Multiple choice questions for various competitive Exams and Interviews.

1. For the examination of microbial cells we require the use of?
a. High-power microscope
b. Low-power microscope
c. High-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
d. Low-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).High-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters

2. Lipopolysaccharide in cell walls is characteristic of?
a. Gram-positive bacteria
b. Gram-negative bacteria
c. Fungi
d. Algae
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Gram-negative bacteria

3. Which microorganism(s) among the following perform photosynthesis by utilizing light?
a. Cyanobacteria
b. Fungi
c. Viruses
d. Cyanobacteria, Fungi and Viruses
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).Cyanobacteria

4. Growth of microbes in a solid media is identified by the formation of?
a. pellicle at the top of media
b. colonies
c. sediment at the bottom
d. turbidity
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).colonies

5. Which among the following are produced by microorganisms?
a. Fermented dairy products
b. Breads
c. Alcoholic beverages
d. Fermented dairy products, breads and alcoholic beverages
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).Fermented dairy products, breads and alcoholic beverages

6. What are the blood serum proteins produced by animals called?
a. Enzymes
b. Antibodies
c. Amino acids
d. Toxins
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Antibodies

7. The DNA molecule of microorganisms is made up of base pairs of ________________
a. guanine-cytosine
b. adenine-thymine
c. adenine-cytosine
d. guanine-cytosine and adenine-thymine
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).guanine-cytosine and adenine-thymine

8. The DNA of Klebsiella pneumonia has a moles % G+C content of?
a. 70-71
b. 50-53
c. 56-58
d. 32-35
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).56-58

9. Plamids are circular DNA molecules capable of autonomous replication.
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).True

10. Bdellovibrios come under which group of microorganisms?
a. Viruses
b. Bacteria
c. Fungi
d. Algae
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Bacteria

Page 1 of 22